Boekje over Redox Signaal Molecul

Het doel van dit boek is om op een eenvoudige manier de basisprincipes van Redox-signaalmoleculen te verkennen.

Kortom, u zult een van de eersten zijn die op de hoogte is van een van de belangrijkste doorbraken in de medische wetenschap, mogelijk in de afgelopen 100 jaar!

Het is heel, heel eenvoudig van opzet, maar behoorlijk diepgaand en komt het dichtst in de buurt van een daadwerkelijke FONTEIN VAN DE JEUGD waar we dichtbij zullen kunnen komen, mogelijk tijdens ons leven.
Redox Signaleringsmoleculen zijn de toekomst
van fundamentele gezondheid, regeneratieve jeugd en natuurlijke gezondheidsbevordering.

Bewaar deze beperkte gratis editie voor uzelf – als iemand die u kent een kopie wil, verwijs hem / haar dan door naar de persoon die u deze heeft gegeven om te controleren of de digitale versie met beperkte gratis editie nog steeds beschikbaar is – deze kan op elk moment worden ingetrokken.

Met vriendelijke groet,

Aaron Murakami, B.S.N.H.

1     Redox Signaal Moleculen

Fig 1.1

Bekijk de volgende afbeelding van de Redox-signaalmoleculen1:

In de eenvoudigste bewoordingen laat het diagram zien dat er twee soorten Redox-Signaalmoleculen worden geproduceerd, als een chemisch ‘bijproduct’, wanneer de mitochondriën ATP (adenosinetrifosfaat)2 produceren.

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=redox%20signaling

2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology/atp.html

Tenzij je een universitaire graad in biochemie hebt, zegt je dat waarschijnlijk niet veel voor. Dus laat ik bij het begin beginnen en uitleggen wat dit betekent en waarom het belangrijk is.

Mitochondria3 zijn gespecialiseerde structuren in uw cellen. Ze leven buiten de celkern, maar binnen de ruimte bepaald door de celwand. Sommige cellen bevatten wel 10.000 mitochondriën, maar het gemiddelde is ongeveer 200.

Het punt is, dat de mitochondriën overvloedig aanwezig zijn en erg belangrijk voor de cel functie. Een van de belangrijkste dingen die mitochondriën doen, is ATP produceren.

Dus wat is ATP? ATP is ʺadenosine‑trifosfaatʺ. Het is de belangrijkste energiebron die cellulaire functies in het lichaam aandrijft.

ATP is erg belangrijk omdat we op cellulair niveau, wanneer we iets doen, ATP nodig hebben om de activiteit van brandstof te voorzien. Als je rent, loopt, niest, je ogen ronddraait, goede gedachten bedenkt of met je duimen draait, gebruik je ATP als cellulaire brandstof.

Het adenosine-gedeelte van ATP is gemaakt van een enkelvoudige suiker (ribose)4 en een adenine5-molecuul.

Dat vormt de motor. De brandstof is een van de drie fosfaat6-moleculen die eraan vastzitten.

Telkens wanneer uw cellen ATP gebruiken als brandstof, wordt een van de fosfaatgroepen ‘verbrand’ en wordt deze omgezet van ATP (adenosine TRI-fosfaat) in ADP (adenosine DI-fosfaat), een adenosinemolecuul waaraan slechts twee fosfaatgroepen zijn gehecht.

3 http://hyperphysics.phy- astr.gsu.edu/hbase/biology/mitochondria.html

4 http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/543ribose.html

5 http://www.chem.duke.edu/~jds/cruise_chem/Exobiology/adenin e.html

6 http://muscle.ucsd.edu/musintro/creatine.shtml

Wil je er meer over weten? Laat dan reactie achter en je emailadres waar we dit volledige boekje naar toe sturen.

Deze reactie produceert ook energie en warmte die de cel kan gebruiken.

Een van de taken voor de mitochondriën is dus om een fosfaatgroep weer aan de ADP te bevestigen om weer ATP te maken. Een ding dat atleten doen om sneller te herstellen van inspanning, is het nemen van supplementen die dit proces bevorderen.

Als iemand bijvoorbeeld creatine monohydraat als sportsupplement gebruikt, kan hij een langer uithoudingsvermogen krijgen. Dit komt doordat creatine het lichaam voorziet van fosfaatdonoren en de mitochondriën voldoende bouwstenen geeft om ADP gemakkelijk weer in ATP om te zetten.

Sporters zouden ook een d-ribosesupplement kunnen nemen om ze meer ribosesuiker te geven. Dit kan het ook gemakkelijker maken voor de mitochondriën om meer ATP te produceren.

U heeft waarschijnlijk gehoord van DNA7 en RNA8. Dit zijn de bouwstenen van onze genetische code. DNA is deoxyRIBOnucleïnezuur en RNA is RIBOnucleïnezuur. Dit zijn beide moleculen die rond dezelfde ribosesuiker zijn gebouwd!

RNA is een nucleïnezuur dat is verbonden met een “normaal” ribosemolecuul, terwijl DNA een nucleïnezuur is dat is verbonden met een ribosemolecuul waarvan een zuurstofatoom is verwijderd; vandaar het voorvoegsel (de-oxy) ribonucleïnezuur.

Het lijdt geen twijfel dat het werk van de mitochondriën vormen de kern van cellulaire functies.

ATP-productie is zo belangrijk dat we niet zonder zouden leven. Maar elke keer dat ATP wordt gemaakt, produceren de mitochondriën ook de wonderbaarlijke Redox-signaalmoleculen!

7 http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/basics/dna

8 http://ghr.nlm.nih.gov/glossary=rna

Laten we dus nog eens naar dit diagram kijken, want nu zijn we klaar om te kijken naar wat deze Redox Signaleringsmoleculen zijn en wat ze doen.

Houd alstublieft dit simpele maar diepgaande feit in gedachten – jarenlang werd gedacht dat deze moleculen niets meer waren dan een afvalproduct. Blijkbaar zijn ze geen afval – ze kunnen praktisch worden beschouwd als de Fontein van de Jeugd!

Uit het diagram kunnen we zien dat de mitochondriën twee verschillende soorten Redox-signaalmoleculen produceren.

Sommige hiervan zijn RS-moleculen (gereduceerde soorten) en andere zijn ROS-moleculen (reactieve zuurstofspecies). Gezamenlijk worden ze Redox Signaal Moleculen genoemd.

Dus, wat betekenen RS en ROS? Laten we eerst naar ROS kijken. ROS staat voor ʺReactive Oxygen Speciesʺ. Dit zijn moleculen die een zuurstofatoom kunnen doneren aan een chemische reactie in het lichaam. Het woord ʺSpeciesʺ verwijst naar het feit dat er een aantal verschillende soorten van deze moleculen zijn die zuurstof kunnen doneren om de reactie te bevorderen. Doorgaans vallen ROS-moleculen virussen, bacteriën en andere pathogenen (ziekmakers) aan. De ROS-moleculen vergemakkelijken de communicatie van het immuunsysteem.

RS-moleculen vervullen de tegenovergestelde functie. RS staat voor ʺReduced Speciesʺ. Dit zijn moleculen die nodig zijn om antioxidanten9 te activeren, zoals glutathion10, die op hun beurt oxidatie neutraliseren. Nogmaals, RS-moleculen activeren ʺantioxidantenʺ en remmen anderszins oxidatie in het lichaam waar het schadelijk zou zijn.

Om het hele systeem goed te laten werken, zijn beide typen nodig om het evenwicht te bewaren. De mitochondriën produceren vele soorten Redox Signaal Moleculen; er zijn meerdere RS-type moleculen en ook meerdere ROS-type moleculen. Samen reguleren deze moleculen oxidatieve reacties en vergemakkelijken ze cellulaire communicatie, reparatie en regeneratie.

7 http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/basics/dna

8 http://ghr.nlm.nih.gov/glossary=rna


9 http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/antioxi dants

10 http://ghr.nlm.nih.gov/glossary=glutathione

Wil je er meer over weten? Laat dan reactie achter en je emailadres waar we dit volledige boekje naar toe sturen.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *